Een goede hulpverlener – Veiligheid

Als je op zoek bent naar een hulpverlener betekent dit dat je een probleem hebt dat je niet alleen kunt oplossen.

Het kan best lastig zijn om een keuze te maken voor een hulpverlener. Je kunt reviews lezen, kijken naar de opleiding en ervaring maar dan nog weet je niet zeker waar je op de juiste plek bent.

Een belangrijke vuistregel

Er is in elk geval één vuistregel die je kunt volgen, ongeacht welk probleem je hebt: je moet je veilig voelen. Als dat gevoel van veiligheid er niet is, houdt het daar op.

Waarom is veiligheid zo belangrijk?

We hebben (gelukkig) allemaal beschermingsmechanismen om een basisgevoel van veiligheid te kunnen creëren.

Simpel gezegd heb je, ongeacht waar je probleem ligt, te maken met een van de volgende situaties:

  • Je weet niet wat je nodig hebt
  • Je weet niet hoe je kunt krijgen wat je nodig hebt
  • Je weet het allebei niet

Je gaat op zoek naar een hulpverlener om je te laten helpen bij het beantwoorden van deze vragen.

Als het gevoel van veiligheid er niet is, worden je beschermingsmechanismen versterkt in het contact met je hulpverlener. Wat je nodig hebt is juist een situatie waarin je je open durft te stellen, in de eerste plaats naar jezelf, maar ook naar je hulpverlener.

Gedrag is altijd logisch

Vanuit onze overlevingsdrang weten we wat onze belangrijkste behoefte is. Als je geen eten hebt, is het krijgen van eten je belangrijkste behoefte. Pas als daar aan voldaan is, kun je je richten op andere behoeften.

Het wordt ingewikkelder als je dingen doet waarvan je weet dat ze niet goed voor je zijn, maar je blijft ze toch doen. Als je dit herkent, is er een behoefte die nog groter en dus belangrijker is, ook al zie je die behoefte niet. Zolang er aan die belangrijkste behoefte niet voldaan wordt, kom je niet verder.

In het contact met je hulpverlener werkt het op dezelfde manier. Zolang er niet aan de randvoorwaarde veiligheid voldaan wordt, kun je geen stappen vooruit maken.

Een voorbeeld

Je bent een week bezig geweest met het in elkaar zetten van een delicaat bouwpakket. Het heeft veel moeite en tijd gekost om het te maken zoals jij het graag wilde hebben. Je project is af en je bent er super trots op.

Vervolgens stormt je hond de kamer in en dreigt op de tafel te springen waar jouw bouwpakket staat. Je eerste reactie zal zijn om je bouwpakket te beschermen door of de hond tegen te houden of je bouwpakket weg te halen. Daar denk je niet over na, het is gewoon je impuls.

De kwetsuren die jij hebt opgelopen in je leven waar je nu een oplossing voor zoekt, zijn net zo delicaat en je zal dus dezelfde impuls hebben om deze kwetsuren te beschermen, ook al is de intentie van de ander positief.

Volg je onderbuikgevoel

Ik heb maar een advies aan je: volg je onderbuikgevoel. Je hoeft niet te kunnen uitleggen waarom iets wel of niet goed voelt. Je gevoel zegt gewoon ja of nee en dat heeft een reden.

Zodra je daar overheen stapt, respecteer je je eigen grenzen niet en laat dat nu ook een belangrijke randvoorwaarde zijn voor stappen vooruit….

Wil je weten waar je op moet letten bij de keuze voor een goede hulpverlener? Lees dan de blog Een goede-hulpverlener – Checklist.

Loading

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *